Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü

Öğrenim Süresi: 4 yıl örgün eğitim
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Fevzi Kasap

Amaç
Radyo, sinema ve özellikle televizyon günümüzde tüm dünya toplumları üzerinde en çok etkili olan kitle iletişim araçlarıdır. Bu araçlarda çalışan eleman sayısı giderek artmaktadır. Bölümümüz öncelikle, radyo ve televizyon yayıncılığında düşünülebilecek her görev için nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Verdiğimiz eğitim, öğrencileri bir yandan teknik beceri sahibi yaparken, öte yandan onların bilgili, dünyayı kavrayabilen, toplumsal sorumluluk sahibi, meslek ahlâkını öğrenmiş çok yönlü iletişimciler olarak yetişmelerini sağlamaktadır.

Hedef

• Evrensel değerlere sahip,
  • Çoğulcu ve eleştirel düşünebilen,
  • Araştıran, sorgulayan, bilgiyi oluşturma ve etkili kullanma süreçlerini özümsemiş,
  • Çağdaş öğretim yöntemlerini uygulama yetisi olan,
  • Radyo TV Sinema bölümü özelinde, mezunların akademik alandaki birikimlerinin değerlendirilmesi amacıyla, zengin akademik kadronun önderliğinde yeni akademisyenler yetiştirmek; alanda söz sahibi olacak ve fiilen mesleki dünyaya yenilikler katacak öğrenci gelişimini teorik ve uygulama alanında destekleyecek bireyler yetiştirmektir.

Bölüm Başkanının Mesajı
Yakın Doğu Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, TV ve Sinema Bölümü dünyada hızla değişen kitle iletişim araçlarına ve teknolojilerine bağlı olarak sürekli eğitim araçlarını ve içeriklerini yenileyen bir bölüm olarak öne çıkmaktadır. Kitle iletişim araçları; toplumu etkileme ve dönüştürebilme gücü nedeniyle oldukça dikkat çeken bir alandır. Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü de toplumun ihtiyaç duyduğu enformasyon teknolojilerine karşı temel ilke olarak, yenilik ve öncülük kavramlarını benimsemiştir.

Bu alanda eğitim gören öğrencilerin, başarılı birer medya profesyoneline dönüşmesi için; kitle iletişim araçları hakkındaki kuramsal yaklaşımları öğrenerek alana dair genel bir kültür oluşturmalarını sağlamak ve aynı zamanda da edindikleri bilgileri pratikte uygulamaya koyabilecekleri bir ortam yaratmak büyük önem taşımaktadır.

YDÜ Radyo, TV ve Sinema Bölümü, İletişim Fakültesi Kompleksi içerisinde konumlandırılan profesyonel ölçekteki YDÜ FM Radyosu ve YDÜ TV aracılığıyla öğrencilerine kuramsal temelde sağlam eğitim vermek yanında, pratikte de tam donanıma sahip eğitim alma imkanını birlikte sunmaktadır. Bölüm aynı zamanda alanın temelini oluşturan sinema sanat dalı doğrultusunda da ders içerikleri ve uygulamaları sayesinde alanda başarılı mezunlar vermeyi ve adı sayılır film festivallerinden sayısız ödüller almayı başarmıştır. Bölüm tarafından üretilen filmler, yurtdışında birçok ülkede gösterilmiş, festivallerde yer almış ve televizyonlarda gösterimler gerçekleştirilmiştir.

Genç, dinamik ve tecrübeli akademik kadrosu ile her dönem sınırsız etkinlik, sempozyum, panel, çalıştay, film gösterimi düzenleme başarısını gösteren Radyo, TV ve Sinema Bölümü, aynı zamanda ulusal ve uluslararası (Thomson Reuters Web of Science SSCI, SCIExpanded, AHCI, ESCI; Scopus vb.) saygın indeksler kapsamında akademik anlamda seçkin dergilerde, nitelik ve nicelik yönünden öne çıkan yayınlar yapma başarısını da göstermektedir.

Yakın Doğu Üniversiteli olma gururunu seçen öğrencilerimizin dört yıllık lisans eğitimleri sonrasında sektörde başarılı birer temsilcimiz olacaklarını, bugün mezunları ile yakın diyalogda olan bir bölüm olarak şimdiden öngörebilmekteyiz.

Prof. Dr. Fevzi Kasap
Radyo, Televizyon Sinema Bölüm Başkanı